Szejtán készítés

A szejtán alapanyaga búzasikér, avagy búzafehérje, amely leginkább tönkölybúzából vagy más gabonából készül.
A búzasikér por alakban kapható (bio boltok). Víz és fűszerek hozzáadásával a húshoz hasonló anyagot nyerhetünk belőle. Lehet sütni, pácolni, darálni, rántani, mint a hagyományos húsokat.
Pozsip
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2023.02.24. 20:23

Szejtán készítés

Hozzászólás Szerző: Pozsip »

A szeján B-vitaminokat, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént tartalmaz.
Alaphelyzetben a búzasikért langyos vízzel összekeverjük, majd rövid pihentetés után kifőzzük. Így egy gumis állagú készítményt kapunk, és ez a gumisság a további feldolgozás során sem szűnik meg.
Ezen segít, ha a sikérbe 20% arányban lisztet (szója-, v. zabpehelyliszt, és búzaliszt fele-fele arányban), keverünk, és utána állítjuk össze a vízzel.
Célszerű a liszttel együtt a fűszereket is belekeverni. A fűszerezés szabadon választható, a későbbi felhasználásnak megfelelően. Az alábbiakban egy kimondottan húspótló fűszerezés található.

Előkészítés: 15 perc
Elkészítés: 1 óra 20 perc
Adag: 60 dkg

Hozzávalók:
25 dkg búzasikér
2½ dkg búza finomliszt
2½ dkg zabpehelyliszt
1 ek sörélesztő
2 kk vöröshagyma por
2 kk fokhagyma por
2 kk pirospaprika
2 kk majoranna
½ kk őrölt kömény
2 kk só
bors ízlés szerint

Elkészítés:
A sikért jól elkeverjük a liszttel, a sörélesztővel, a fűszerekkel úgy, hogy folyadék ne érje. Felöntjük 3 dl vízzel, és alaposan összagyúrjuk.
Nagyobb edényben kb. 3 l vizet forralunk. A forrásban lévő vízbe tesszük a 3-4 darabra vágott szejtánt és 20-25 percig főzzük. Főzés közben a szejtánunk kb. háromszorosára dagad. A főzővízbe tehetünk fűszereket (pl. 1 cs. fasírt fűszert).
Ha kihűlt, tetszőlegesen szeletelhetjük, vághatjuk. Kb. 80 dkg lesz belőle. Amit nem használunk fel, mélyhűtőben sokáig tárolható.

További vega/vegán receptek
Válasz küldése