A búzasikér, a szejtán alapanyaga nem más, mint a sokat üldözött és rémisztő glutén.
A glutén a búzában, az árpában, a rozsban lévő fehérje. Ettől lesznek ételeink kellemes állagúak, könnyed, légies tészták, sűrű szószok, levesek.
Gluténmentes étrend:
Nem biztos, hogy mindenki számára szükséges, bizonyos esetekben javíthatja a közérzetet, különösen azok számára, akik érzékenyek rá.
Sokszor nem vezet automatikusan fogyáshoz sőt, ha valaki gluténmentes pékáruval helyettesíti a hagyományos termékeket, könnyen megnövelheti a kalóriabevitelt, mivel a gluténmentes alternatívák gyakran több cukrot, zsírt vagy kemikáliát tartalmaznak a textúra és az íz javítására.
A glutén nem okoz káros hatásokat azok számára, akik nem szenvednek gluténérzékenységben, sőt egyes kutatások szerint a teljes kiőrlésű búza és egyéb gluténtartalmú gabonák jótékony hatással lehetnek a bélflórára.
Gluténérzékenyeknek (lisztérzékenység) nem ajánlott, a szójára allergiások, a tofuval ellentétben bátran ehetik.