VEGETÁRIÁNUS+

Vegetáriánus férj és a titokban húsimádó feleség esete (reklám)
* * *


Valószínűleg egy kezeden meg tudod számolni, hányféle zöldséget eszel
Novák Zsombor

Kép
Alig fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt.
Gyakran írunk arról, hogy a növényi alapú táplálkozás fenntarthatósági szempontból jóval kívánatosabb, mint az állati eredetű termékek fogyasztása. A túlzásba vitt húsevés ráadásul egészségtelen is. Arról viszont ritkábban beszélünk, hogy a mindennapokban szinte alig eszünk növényeket.

Az Eurostat 2017-es adatai szerint Magyarországon csak a lakosság 40%-a fogyaszt mindennap gyümölcsöt, míg a zöldségek tekintetében – abszolút sereghajtóként – ez az adat 30%. Közben a legfrissebb ajánlások már arról szólnak, hogy napi legalább 400–500 gramm nyers zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk.

* * *

Alig esik szó róla, pedig ez az egyik legfontosabb vitamin
Forrás: Velvet, szerző: Simon Benedek

Kép
A K-vitaminról méltatlanul kevés szó esik, noha a véralvadás egyik fontos szabályozója, valamint jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. A K-vitamin továbbá védi az immunrendszerünket, szabályozza a vércukorszintet, támogatja a szívünk egészségét, nők esetében pedig csökkenti a menstruációs vérzést és fájdalmat.
K-vitaminból felnőtt nők esetén napi 90 mikrogramm, felnőtt férfiaknál pedig napi 120 mikrogramm bevitele az ajánlott.

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek.


* * *

Forrás: Tesco
A tojásokról csak annyit tudunk, hogyan készíthetjük el őket, de


Kép

tudtad, hogy...?
 • A tyúk fajtájától függően évente 200-325 tojást tojik. Egy tojás „legyártására“ 24-26 órára van szüksége.
 • A tyúkok kakas nélkül is tudnak tojást tojni, de ezekből a tojásokból nem kelnek ki kiscsibék.
 • Minél öregebb a tyúk, annál nagyobb a tojás. Az idősebb tyúk tojásainak héja vékonyabb.
 • A fészkelés ideje alatt a tyúk naponta 50-szer fordítja meg a tojást a fészekben.
 • Az Araucana tyúkfajt „húsvéti tyúknak“ is nevezik, mert kék, zöld, rózsaszínű és barna tojást tojik.
 • A tojásfehérjében benne van minden esszenciális aminosav, melyre az embernek a testszövetetek építéséhez szüksége van. Ebből a szempontból ennél csak az anyatej jobb.
 • A tojássárgája azon kevés élelmiszerek egyike, mely természetes formában tartalmazza a D-vitamint.
 • A nyers tojásfehérjének csupán a felét hasznosíthatja a szervezet. Ezért jobb, ha a tojást hőkezelt formában esszük.

Tojásrekordok

Kép
 • A legkisebb tojás a kolibritojás, de a világ legkisebb tojását egy holland kanári tojta: hossza 7 mm és súlya csak 0,027 g.
 • A legnagyobb tojás a strucctojás, de testéhez viszonyítva a legnagyobb tojás az új-zélandi kivi nevű madáré. A jobb elképzelhetőség kedvéért – a strucctojás a strucc testsúlyának csupán 2%-át képezi, kicsinye az anya súlyának 5%-át és a kivi tojása a nőstény testsúlyának 20%-át teszi ki.
 • A legsúlyosabb tyúktojás 454 g volt. 1956-ban az amerikai New Jersey-ben tojta egy tyúk — dupla sárgája és két rétegű tojáshéja volt.
 • A világ legnagyobb tojása egy svéd farmon látta meg a napvilágot és súlya 2589 kg volt. Ez még mind semmi a már kihalt Vuron (Aepyornis maximus) tojásaihoz képest. Ezek hossza 33 cm és térfogata 8,5 liter volt, mely 7 strucctojásnak vagy 183 tyúktojásnak, illetve 12 ezer kolibritojásnak felel meg.
 • A legnagyobb átmérőjű tyúktojás átmérője mintegy 23 cm volt. 2010-ben egy Harriet nevű brit tyúk tojta.
 • A tojásevés világrekordját az amerikai Virginia állambeli Sonya Thomas tartja. Ez a dél-koreai származású nő abnormális méretű gyomrának köszönhetően 65 főtt tojást volt képes megenni 6 perc 45 másodperc alatt. Sonya több világrekord birtokosa evésben.
 • A legrégibb glóbusz valószínűleg 1504-ből származik, melyet egy strucctojás két felének összerakásával hoztak létre.
 • A világ legnagyobb tojásrántottáját Mauríciuszon több mint 20 szakács készítette 35 ezer tojásból, 430 kg vajból, 246 liter tejből, 10 kg sóból és 2 kg darált borsból. A 2466 kg súlyú rántottából csaknem nyolcezer ember lakott jól.

* * *


1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről kezdőszavai:
"Annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége..."

Akkor hát nézzük

Olyan barbárságot hajtottak végre a nyírségi böllérfesztiválon, amire nem nagyon van példa: élve pörzsöltek meg egy disznót
Blikk 2023. 03. 24. 07:52

„Még mindig röfög, szegény!” – hangzik el az egyik néző szájából a videó hátterében, miközben a disznót – amelyet megszúrtak, taglópisztollyal fejbelőttek, ám még mindig élt, pislogott, zihált – már perzselték. A disznóvágás hagyomány, a sertéshús étel, a disznó haszonállat, a testével táplálja az embert. Talán éppen ezért kellene tisztelni, túl azon, hogy a történtek – amelyet videóra vettek – vélhetően kimerítik az állatkínzás törvényi tényállását.


2023. március 4. Nyíregyháza. Az V. Nyírségi Böllérfesztivál.

Hazánkban létezik egy kivételesen aberrált, kegyetlen, igénytelen állathasználó hagyomány, a böllérfesztivál. Az egy dolog, hogy mérhetetlenül szomorú, hogy 25 ezer embertársunk találta vidám hétvégi szórakozásnak ártatlan állatok életének kioltását, nevetgélve, videózva a szerencsétlen állat életének utolsó perceit, gyermekeiket fotózgatva a véres holttestek mellett.

De a résztvevő bölléreknek nem elegek a törvény adta keretek a gyilkolászásra, az állatok holttestének meggyalázására, az alkohollal megtámogatott viccelődésre mások szenvedésén.

Nem, ők azt a kevés állatvédelmi szabályt is megszegve, ami a 'haszonállatokat' védi, élve megperzseltek egy disznót. Azt, aki akkor került vágásra, amikor már minden versenyző csapat elvonszolt egy holttestet, és ő 'feleslegben' ott maradt. Aki végighallgatta 17 társa visítását, haláltusáját, érezte a vérszagot, akit fülénél és farkánál fogva rángattak le az autóról, aki, miután elvágták a torkát, még mindig megpróbált lábra állni, akinek a fejéhez taglópisztolyt szegeztek, ennek az állatnak a testét elevenen megégették. Látod rajta, hogy már meg sem próbál küzdeni, csak érjen véget a mérhetetlen szenvedés, amit ezek az emberek okoznak neki.

A fenti esemény a Youtube-ról
Csk 18 éven felülieknek!
► Megjelenítés
* * *