NYUGDÍJAS+

Élj a világ legjobb nyugdíjas helyein
Jól élhetsz havi kb. 840.000 Ft-ból
(Ha csak a döntésemen múlna!)Komoly gondot okozna kiválasztani a megfelelő helyet a kínálatból. Szerencsére(?) a magyar nyugdíjasok zömének nincs ilyen gondja, más okoz fejfájást az átlag körüli nyugdíjjal rendelkezőknek.

* * *

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2024-ben: tényleg nem kell tartaniuk az elszegényedéstől?
PÉNZCENTRUM 2024. január 26. 10:02

Kép
A Natixis tavaly ősszel publikált jelentése szerint két százalékponttal javult Magyarország nyugdíjindexe (Global Retirement Index, GRI), viszont nemzetközi összevetésben hátrébb csúsztunk a rangsorban. Magyarország a 2023-as jelentés szerint 60 százalékot szerzett, 2022-ben még 58 százalékot hozott ki a statisztika. Azóta Szlovákia ellépett tőlünk, Litvánia lehagyott bennünket, Lengyelországhoz pedig úgy sikerült felzárkóznunk, hogy az ő eredményeik romlottak.

A 18 mutató alapján számított nyugdíjindex alapján nem egy - hanem legalább 32 - ország van a világon, ahol jobb nyugdíjasnak lenni, mint Magyarországon. Legalább 80 százalékos GRI-t mindössze 4 ország ért el - Norvégia, Svájc, Izland és Írország. 70 feletti eredmény további 17 ország esetében számítottak, köztük a szomszédos Ausztriában és Szlovéniában. Illetve Szlovákia is elért 64 százalékot, ezzel jelentősen ellépett hazántól, pedig a 2022-es rangsorban még csak kettő helyezéssel voltak előttünk.

Hazánk 2023-ban 60 százalékot ért el, ezzel a 33. helyet szerezte meg a 44 vizsgált ország sorában. A listában voltak olyan országok is, mint India, Kína, vagy Oroszország: ezekben az országokban az 50 százalékot nem is közelíti meg a nyugdíjindex. Az indexek kiszámításához 4 főbb részindexet vettek figyelembe, az ezekben elért százalékokat szintén közli a jelentés.

Ez alapján Magyarország az anyagi jólét terén nyugdíjas korban egész szép eredményt mutathat fel: 70 százalékot, mellyel előzi például Kanadát, Finnországot, az Egyesült Királyságot, Svédországot vagy Franciaországot is. Azonban a másik három mutatóban 60 százalék alatti eredmény tudunk csak felmutatni: az egészség, pénzügyek és életminőségindex nem túl fényes a magyar idősek esetében:

* * *

Karácsony 2023
RTL Híradó 2023. december 2. 17:52

Megjelent a rendelet a 6 százalékos nyugdíjemelésről. Havi 11 600 forinttal kaphat többet egy átlagos nyugdíjas januártól. Ez megvédi a juttatások értékét a kormány szerint. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa viszont a vásárlóerő további csökkenéssel számol. A KSH adatai alapján nőtt a szegénységnek kitett nyugdíjasok aránya Magyarországon.

Ízlés szerint változik a leves fűszerezése, de a hozzávalókért borsos árat kérnek. A sárgarépa 39 százalékkal, a hagyma 34 százalékkal drágább, mint tavaly. A nyugdíjasok sem akarnak lemondani a zöldségfélékről, van, aki emiatt a karácsonyra költ majd kevesebbet.
Nézzük a fát, mert azt veszünk természetesen. Feldíszítjük, de azon kívül semmiféle ajándékot nem veszünk egymásnak
– mondta Kondacs András nyugdíjas. Egy másik azt közölte az RTL Híradóval, hogy
Sokszor csak nézelődni járok a boltba, mert nincs rá pénzem. 
A gyógyszer is sok, meg van három unokám. Hát nem is tudom, egyre rosszabb sajnos
– tette hozzá egy harmadik.

Péntek este megjelent a rendelet a 6 százalékos nyugdíjemelésről. Ez alapján 11 600 forinttal, havi 204 200-ra nőhet a mediánnyugdíj januárban – vagyis a jogosultak fele ennél többet, a másik fele pedig kevesebbet kap majd. A kormány Facebook-oldalán azt írták,
„Vállaltuk, a nyugdíjak értékét jövőre is megvédjük”.

* * *

Jogos magyar nyugdíj pánik - elég ránézni a korfára...
ProfitLine 2023. 03. 24. 04:00

Kép
Az infláció jelenleg az egekben van — az egész világon magas, de hazánkban még annál is inkább. Míg a fizetések, illetve a nyugdíjak csak szerény mértékben tudnak növekedni (általában 10-20%-kal évente), addig az infláció mértéke egyes becslések szerint ennek a többszöröse is lehet.
Ez azt jelenti, hogy a lakosságnak, illetve az időseknek egyre kevesebb vásárlóereje van, egyre kevesebb élelmiszert, ruhát, könyvet vagy háztartási cikket tudnak vásárolni a pénzükön, arról nem is beszélve, hogy a lakhatásukat — amennyiben nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy saját ingatlannal rendelkezzenek — egyáltalán nem tudják kigazdálkodni az egyre dráguló albérletárak miatt.

És akkor még csak az alap élelmiszerekről és termékekről beszéltünk, az egészséges ételek, az egyre dráguló gyógyszerek és a többi, időseknek fontos árucikkről nem is beszélve.

A másik problémát az idősödő társadalom okozza. 2019-es adatok alapján a 65 év felettiek aránya már elérte a 19 százalékot, és ez folyamatosan növekszik.

Azonban ne gondoljuk, hogy csak az egyre több idős ember miatt kezd fenntarthatatlanná válni a nyugdíjrendszer. A mérleg másik oldalát — a nyugdíjak szempontjából — ugyanis a fiatalok képviselik. A nyugdíjrendszer Magyarországon a társadalombiztosításon alapul, azaz az aktív dolgozók fizetéseiből finanszírozzák a nyugdíjakat. Azonban a folyamatosan csökkenő születésszám, és egyre szerényebb munkaerőpiac miatt egyre kevesebb ember dolgozik, így kevesebb pénz érkezik a nyugdíjalapba.

* * *